De mooiste fietsroutes van Zuid-Holland

De mooiste fietsroutes van Zuid-Holland

Door Tom

Fietsen is een van de beste manieren om te genieten van de schoonheid van Zuid-Holland. Met zijn prachtige landschappen, natuurlijke attracties en vele fietspaden is het een populaire bestemming voor fietsers. Of je nu kiest voor een korte of langere route, er is altijd een stukje Zuid-Holland om te ontdekken. In deze blog zullen we een kijkje nemen in de vele mogelijkheden die fietsen in Zuid-Holland biedt.

Heerlijk fietsen langs de Nederlandse stranden, bollenvelden, schilderachtige dorpjes en de uitgestrekte polders; Zuid-Holland heeft veel te bieden voor fietsers. Door mooie plaatsen als Delft of de Reeuwijkse Plassen te fiets te verkennen zul je zo veel meer ontdekken dan wanneer je dit met de auto zou doen. Zuid-Holland is dan ook een van de mooiste provincies om op de fiets te bezoeken!

Top 3 fietsroutes in Zuid-Holland

Wanneer je op zoek bent naar mooie fietsroutes in Zuid-Holland mogen de volgende drie opties zeker niet ontbreken:

Delflandroute (Delft)

  • Lenge: 25 km
  • Duur: +/- 2 uur

De Delflandroute neemt je mee door Midden-Delfland, ook wel bekend als het 'kleine groene hart'. Deze beschermde enclave in de Randstad bevindt zich tussen het Westland, Delft, Rotterdam en Schiedam. Tijdens deze route krijg je een gevoel van waardering voor de veenweide met zijn sloten vol kwakende kikkers, wilgen en monumentale boerderijen. Het is het laatste stukje oer-Hollands landschap tussen de Rotterdamse en Haagse bebouwing. Onderweg kom je plaatsen tegen als Delftse Schie, Schipluiden, museum Het Tramstation, kasteel Keenenburg en ’t Woudt; een gehucht met enkele boerderijen. De route is prima te doen met een goede stadsfiets.

Bollenstreekroute (Voorhout)

  • Lengte: 28 km
  • Duur: +/- 2 uur

Met name in de lente is de bollenstreekroute bij Voorhout een geweldige optie. De Bollenstreek wordt gekenmerkt door strakke bollenvelden in vele kleuren, variërend van geel, rood, oranje en paars tot aan het groene van de wei. Monumentale bollenschuren, een stukje Hollands Duin en pittoreske dorpskernen zoals Noordwijk-Binnen en Lisse vormen het decor. Onderweg kom je plaatsen tegen als station Lisse, Kasteel Keukenhof, museum De Zwarte Tulp en kasteel Teylingen. De route is prima te doen met een goede stadsfiets.

Oude Maasroute (Dordrecht)

  • Lengte: 65 km
  • Duur: +/- 5 uur

Voor de fervente fietsers is er de Oude Maasroute die je van Dordrecht naar het hart van Rotterdam leidt. Begin bij het drukst bevaren drierivierenpunt en ga met de fiets langs de Oude Maas, Noord en Beneden Merwede naar de oudste havenstad van Holland. Vervolgens gaat de route door de Biesbosch, Hoeksche Waard en IJsselmonde. Aan het eind van de route – in hartje Rotterdam – pak je de waterbus terug naar het beginpunt. Echt een fantastische ervaring! Het is een langere route, dus kies bij voorkeur voor een elektrische fiets of een racefiets.

Conclusie

Fietsen in Zuid-Holland is een geweldige manier om de streek te verkennen. Met haar veelzijdige landschap, vele culturele bezienswaardigheden en een breed scala aan recreatieve mogelijkheden biedt de provincie een uitgebreide keuze aan routes voor elk type fietser. Met het netwerk van fietspaden en bewegwijzering is het gemakkelijk om je weg te vinden en de streek te verkennen. Of je nu een rustige tocht door het platteland zoekt of een actieve fietstocht vol avontuur - fietsen in Zuid-Holland biedt iets voor iedereen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met fietsen te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste fietsen makkelijk en snel online op Fietsenvergelijken.nl.